Es reanuden les visites guiades a Ternelles des del 03/03/2021
complint les 3 M (Mans - Metres - Mascareta).

Reserves de les visites guiades a la finca de Ternelles

DLDMDXDJDVDSDG
1
Tancada
23
45678910
1112 13
Tancada
14
Tancada
15
Tancada
16
Tancada
17
Tancada
18 19 20
Tancada
21 22
Disponible 4
23
Complet
24
Complet
2526 27
Complet
28
Disponible 4
29
Disponible 1
30
Disponible 11
31
Disponible 4

Indiqui el nombre total de persones que assistiran.

Instruccions per a sol·licitar l'autorització

El primer pas és realitzar la reserva a la data i amb el nombre de persones que assistiran, des d'aquesta web. L'aforament màxim pemès és de 15 persones al dia. L'edat mínima per a poder participar en la visita guiada és de 16 anys, la inscripció de menors es potrealitzar si són companyats per un adult responsable. Es requereix que hi hagui un mínim de 4 persones per a realitzar la visita.

punto de encuentro

En el següent enllaç poden trobar la ubicació GPS exacta:   Com arribar-hi?

En el cas de NO PODER ASSISTIR es prega que ANUL·LIN LA RESERVA.

No està permès entrar amb cap mena de vehicle, l'excursió tan sols es pot realitzar a peu. Poden trobar un aparcament a prop del Pont Romà, abans d'iniciar el Camí de Ternelles. Des de l'aparcament fins al punt d'inici de l'excursió hi ha 1,8 km (uns 25 minuts caminant).
En el següent enllaç poden trobar la ubicació GPS exacta: Com arribar-hi?

zona de parking

Una altra opció és aparcar en el mateix Camí de Ternelles, en un petit aparcament. S'ha de tenir en compte que el nombre màxim de places en aquest aparcament és molt limitat, i el tram de camí és molt estret.

NO ESTÀ PERMÈS entrar amb animals, ja que dins la finca hi ha animals amollats.

Si tenen algun dubte, o necessita més informació, poden telefonar al guia de l'excursió María Martín al nombre de telèfon 683 327 512. L'horari per a realitzar les TRUCADES és de 08:00 – 16:00; de Dimecres a Diumenge. Sempre poden deixar un missatge de text o de WhatsApp al nombre prèviament esmentat.

Arribada des de Palma de Mallorca

  1. Per arribar fins al camí de Ternelles hem de prendre l'Autopista Ma-13 Palma-Alcúdia.
  2. Prendrem la sortida 40 (Sa Pobla; Crestatx; Pollença; Muro)
  3. A la rotonda, s'ha de prendre la tercera sortida "Pollença; Crestatx ".
  4. Seguirem la Carretera de Pollença (Ma-2200) DIRECCIÓ POLLENÇA durant uns 10km.
  5. A la rotonda de Pollença, a la que podrem veure un gran gall de ferro, prendrem la tercera sortida "Port de Pollença; Deixalleria" per la carretera Ma-2200.
  6. Seguirem recte a la Carretera de Pollença (Ma-2200) DIRECCIÓ PORT DE POLLENÇA fins arribar a la propera rotonda.
  7. En aquesta rotonda, a la que podrem veure dos negocis "Teixits Vicens" i "La Braseria", hem de prendre la segona sortida direcció "Sóller; Lluch "a través de la Ma-10. Però immediatament hem de situar-nos en el carril dret, que ens permet continuar recte.
  8. Si seguim recte a la carretera Ma-10, a menys d'1 km de distància, a mà dreta es troba el Camí de Ternelles; i a mà esquerra queda a prop el Pont Romà i el Pàrquing en qüestió.

Visita Guiada a Ternelles:

Història recent:
La finca de Ternelles a l'any 1511 era propietat de Francesc Desbrull. L'any 1962 la propietat era compartida amb Font de Roqueta (cavaller de l'ordre de Calatrava). En 1771 va passar a mans d'Isabel Sureda Fortuny i ja comptava amb algunes construccions com ara la sínia de sang. En 1863 la finca ja pertanyia als hereus de Marià Vilallonga amb un total de 1.526 hectàrees.
Finalment en 1968 fou adquirida per la familia March(1).
Actualment a la finca de Ternelles es realitza per Sant Antoni la festa “d'eu Pi de Ternelles”. Aquesta festivitat consisteix en la tala d'un pi per part dels habitants del poble, que a continuació procedeixen a carregar-lo sobre un pesat carro de ferro i el transporten fins a Pollença estirant-lo, mitjançant nombroses cordes, els habitants del poble. Finalment, després de l'arribada del pi a la plaça, s'impregna el pi amb sabó per fer-lo més relliscós, s'aixeca el pi, i els habitants del poble intenten ascendir sense més ajuda que la seva pròpia força i habilitat. Quan algú aconsegueix coronar la cima del pi, conclou la festivitat.

L'excursió de Ternelles

Desnivell acumulat (Font: wikiloc.com)
Recorregut d'uns uns 12 km de baixa dificultat, uns 6 km fins al mirador de la Cala Castell i altres 6km de tornada, per un preciós paratge natural molt ben conservat que discorre paral·lel al torrent i travessa el típic bosc mediterrani. Es realitza mitjançant un guia que, a més d'acompanyar als senderistes, els informa dels diferents elements culturals i biològics. A més els facilitarà uns prismàtics i carregarà amb un telescopi per a l'observació ornitològica. A continuació descriurem alguns dels elements d'interès:
  1. Al principi de l'excursió podrem veure una antiga síquia documentada des de l'època de l'Imperi Romà. Aquesta síquia ha servit per canalitzar aigua des de les muntanyes de Ternelles fins al poble de Pollença des de fa milers d'anys.
  2. Una mica més endavant podrem veure un molí fariner. Aquest feia ús de la força d'un salt d'aigua per moure unes grans pales de fusta amb la finalitat de moldre el gra.
  3. Seguint el camí, podrem veure en una parcel·la tancada, en la qual s'hi troba una sínia de sang. Es coneix així a l'artefacte mogut amb força animal (ase o cavall generalment) per a l'extracció d'aigua de pous poc profunds.
  4. Trobarem un accés restringit al pas. Aquest desviament porta cap al Coll dels Coloms, que és l'àrea on nidifiquen els voltors per la qual cosa és una zona d'exclusió per restricció biològica. En aquest mateix accés es troba una antiga ermita coneguda com "La Cel·la".
  5. A la dreta del camí, dins l'alzinar, podrem veure construccions circulars de pedra conegudes com a Forns de Calç. Antigament, a les muntanyes de Mallorca, era comú guanyar-se la vida com calcinador. Els calcinadors utilitzaven roques calcàries (típiques en la composició del sòl mallorquí) per construir forns circulars en el centre dels quals calaven un gran foc. La reacció química produïda per la gran quantitat de calor durant un temps relativament llarg (10-12 dies) feia traspuar la calç viva des de l'interior de la roca, i precipitar a terra. La deixaven refredar durant uns dies, cobrint el sòtil del forn amb vegetació per preservar la calç de la humitat. Després d'uns dies, recollien la calç i la transportaven als pobles per vendre-la(2).
  6. El camí discorre a través d'un alzinar. No obstant això, un cop deixats enrere els forns de calç, dóna pas a un bosc de pins. L'ecosistema tipus pineda ha anat guanyant terreny a l'ecosistema tipus alzinar amb el temps, que era el més característic de la regió Mediterrània. És per això que l'administració local ha permès una gestió del terreny que consisteix en la retirada de pineda en pro de la recuperació del cultiu d'oliveres.
  7. Després de creuar un camp de flors grogues, mostassa blanca (Sinapis alba), podrem veure el Castell del Rei. Aquest castell data del segle XIII i tot i que la seva funció ha estat històricament de vigilància / protecció, també va servir de residència al rei Jaume III. Aquest castell és un dels tres castells roquers de Mallorca (Castell del Rei, Castell de Santueri i Castell d'Alaró). L'accés al castell està restringit, ja que en aquesta zona es troba el menjador dels voltors i els nius d'aquests. A l'illa de Mallorca hi ha un total de 38 parelles reproductores, de les quals 20 es troben a la finca de Ternelles, el que suposa la colònia més gran de voltors negres de l'illa. Les altres colònies es troben principalment per la zona de Mortitx i la Finca d'Ariant, per la Serra d'Alfàbia.
  8. A la nostra dreta podrem veure, per ordre, la muntanya coneguda com a "Puig de Can Groc", "Serra de Sant Vicenç" i "És Cornavaques" (aquesta última té un antic pas que comunica Cala Castell amb Cala Sant Vicenç conegut com "Es Pas dels Pescadors"). Darrere de nosaltres podrem veure un excel·lent Puig de Tomir, amb el seu colossal veí Massanella al costat, que deixa intuir la presència del Puig Major just darrere.
  9. Al mirador de la Cala Castell és molt comú veure voltors planejant a gran alçada prop del cap rocós. A més del voltor negre (Aegypius monachus) podem observar altres espècies d'avifauna d'interès com són el falcó pelegrí (Falco peregrinus), falcó marí (Falco eleonorae), el xoriguer (Falco tinnunculus), l'àguila calçada (Hieraaetus pennatus), l'àguila pescadora (Pandion haliaetus), l'àguila cuabarrada (Aquila fasciata) o la miloca(Neophron percnopterus).
  10. L'accés a la platja està TOTALMENT PROHIBIT per restriccions biològiques degudes al Pla d'Ordenació de Recursos Naturals.

Mapa topogràfic (Font: Instituto Geográfico Nacional)

(1) Gran Enciclopèdia de Mallorca v. 17 Promomallorca: Palma, 1991, p. 157-158
(2) Elements de la societat pre-turística mallorquina – Forns de calç i calciners, Gaspar Valero i Martí. p. 191 – 207

Fundación Vida Silvestre Mediterranea
Finca Son Pons
07310 Campanet. Mallorca. España
Tel.: + 34 971 575 880